poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Almond Shortbread | Tarta migdałowa




  • This year for Easter, instead of the traditional polish 'Mazurek' I prepared this amazing almond shortbread. It works perfectly in many situations. Cut into cubes is prefect for lunch or breakfast or it can be also served as elegant dessert with a scoop of ice cream on it. Highly recommended!

  • Ingredients:

    Crust:
    • 250 g flour
    • 180 g butter (cooled)
    • 100 g of sugar
    • 2 egg yolks
    • pinch of salt
    Almond filling:
    • 4 tablespoons water
    • 2 tablespoons honey
    • 100 g butter 
    • 100 g sugar
    • pinch of salt
    • 200 g whole almonds (cut into quite big chuncks)
    • 200 g almond flakes

    + About 50 g dark chocolate for decoration

    Preparation:

    Place all the ingredients for crust in a large bowl and knead quickly until you can form a ball from the dough . Wrap the dough in a foil and put into the refrigerator for one hour.

    In the meantime, prepare the almond filling. In a large saucepan bring to boil the water with honey, butter, sugar and a pinch of salt. Cook the ingredients until suger is dissolved. Remove the mixture from the heat and add the almonds (both chopped and flakes) and mix thoroughly until nuts are completely covered with sauce. Set aside to cool.

    After one hour, remove the dough from the refrigerator and roll it out to the dimensions of the baking form. Transfer the dough to the form and make the surface flat with your hands. Prick dough with a fork (so it doesn't rise) and bake for 10-15 minutes at 360 degrees F until the dough has a yellowish color. Remove cake from the oven and let it cool for a moment.

    Place the almond filling on crust, spread it all over with a spoon and put the cake back in the oven for 20 minutes at 360 degrees F. After that time remove it from the oven and let it cool.

    You may decorate your tart with splashes of melted chocolate (do it when the cake is room temperature or colder otherwise the chocolate will melt on it :)).

    Serve cut into cubes.

    Enjoy!
    ________________________________________________________________________

    W tym roku na Wielkanoc zamiast mazurka  przygotowałam tą niesamowitą tarte migdałową. Sprawdza się ona idealnie nie tylko podczas tych świąt. Może być pokrojona jako ciastka na lunch czy śniadanie lub jako wykwintny deser migdałowy podany z gałką lodów waniliowych. Macie inne pomysły? 

    Składniki:

    Ciasto kruche:
    • 250 g mąki 
    • 180 g masła (schłodzonego)
    • 100 g cukru 
    • 2 żółtka
    • szczypta soli
    Masa migdałowa:
    • 4 łyżki wody
    • 2 łyżki miodu
    • 100 g masła
    • 100 g cukru
    • szczypta soli
    • 200 g migdałów w całości (trzeba je dość grubo posiekać)
    • 200 g migdałów w płatkach
    + około 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji

    Przygotowanie:

    Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w dużej misce i szybko zagnieć aż ciasto będzie zwarte. Zawiń je w folię i odłóż do lodówki na godzinę.

    W tym czasie przygotuj masę migdałową. W dużym garnku rozpuść wodę z miodem, masłem, cukrem i szczyptą soli. Gotuj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie zdejmij mieszaninę z ognia i dodaj migdały (posiekane i w płatkach) i dokładnie wymieszaj by orzechy całkowicie pokryły się zalewą. Następnie odstaw do wystygnięcia.

    Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj do wymiarów formy. Przenieś placek ciasta na formę i wyrównaj palcami. Następnie z resztek ciasta zrób niewysoki brzeg. Gęsto ponakłuwaj ciasto widelcem (dzięki temu nie będzie rosło) i podpiecz przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C aż ciasto będzie miało żółtawy kolor. Kiedy będzie już gotowe, wyjmij z piecyka i lekko przestudź.

    Na kruchym cieście rozprowadź masę migdałową, wyrównaj ją za pomocą łyżki i wstaw z powrotem do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z piecyka i ostudź.

    Wystudzone ciasto możesz udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą tworząc na nim dowolne wzory. 

    Podawaj pokrojone w kostkę.

    Smacznego!


    1 komentarz:

    Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)