czwartek, 1 sierpnia 2013

Clams | Małże

Last week I spent in Portugal, tasting delicious Portugal cuisine full of fish and seafood. I had the opportunity to buy fresh clams, so that I could prepare this post for You! This is classic recipe for clams cooked with butter and wine.
 Highly recommended to Mediterranean cuisine lovers!

Ingredients:
  • 700 g of clams (I used cockles and mussels but you can just pick one of these)
  • 3-4 cloves of garlic (sliced)
  • 3 tbsp butter
  • 1 cup white wine
  • bunch of parsley (chopped)
Preparation:

Rinse clams thoroughly with fresh water (two/three times).

Melt butter in a large saucepan, add garlic and fry until it starts to smell nicely. Add clams, wine and half a bunch of chopped parsley. Turn up the heat to max so that the wine heats up quickly. Mix well all the ingredients, cover the pot and reduce the heat to medium. Simmer for 2 - 3 minutes.  After this time make sure that clams are ready – when they opened they are ready, if they are not cover the pot for another 1-2 minutes and check again.

Serve immediately, sprinkled with parsley and a glass of wine ;)

Enjoy!
_______________________________________________________

Ostatni tydzień spędziłam w Portugalii, degustując pyszną kuchnię pełną ryb i owoców morza. Dzięki możliwości kupienia świeżych muszli udało mi się przygotować dla Was ten post. Klasyczne małże duszone w maśle i białym winie podane z cząstką cytryny. 
Polecam wszystkim wielbicielom kuchni śródziemnomorskiej!

Składniki:
  • 700 g świeżych małży (ja użyłam pomieszanych omułek i sercówek ale możesz wybrać jeden rodzaj)
  • 3-4 ząbki czosnku (pokrojonego w plasterki)
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka białego wina
  • pęczek pietruszki
Przygotowanie:

Muszle dokładnie wypłucz w słodkiej wodzie (wymieniając ją dwa/trzy razy).

W dużym garnku rozpuść masło i podsmaż na nim czosnek. Kiedy czosnek zacznie pachnieć dodaj muszle, wino i pół pęczka posiekanej pietruszki. Podkręć ogień na max aby wino szybko się podgrzało. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, przykryj garnek i zmniejsz ogień do średniego. Duś muszle przez 2/3 minuty. Po tym czasie sprawdź czy są gotowe, jeżeli się otworzyły znaczy są gotowe, jeżeli nie przykryj garnek na kolejne  1-2 minut i sprawdź ponownie.

Podawaj natychmiast, mocno gorące oprószone pietruszką z cząstką cytryny i lampką wina ;)

Smacznego! 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz