piątek, 2 sierpnia 2013

Old Fashion Bread Pudding | Staromodny Puding Chlebowy


I was super hungry for something sweet for breakfast and all I found in my kitchen was not-so fresh bread and an apple. So I made bread pudding! 
Very simple, very good, may be served as breakfast, lunch or dessert. 


Ingredients:
(serves 4)
  • 2 cups milk
  • 1 tbsp butter
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 1/2  tsp nutmeg
  • 2 eggs
  • pinch of salt
  • 6 cups bread cubes (5/6/7 slices of bread)
  • handfull of raisins
  • 1 apple (cut into small pieces) - you may also use peaches, bananas, raspberries or any other favourite fruit ;)
  • 2 tbsp honey
  • yogurt for serving

Preparation:

Preheat the oven to 350F. 

In medium size saucepan, heat milk and butter with spices (cinnamon, nutmeg and salt) over medium high heat until the butter is melted.

In a big bowl beat the eggs. Stir in bread cubes, apple and raisins. Add milk mixture. Pour into greased oven-pan (I used 7,8x7,9 inch).

Bake for about 40 minutes (pudding should be golden-brown).

When you take your pudding out from the oven sprinkle it with honey.

Serve hot, with yogurt.

Enjoy!
______________________________________________________________________

Miałam straszną ochotę na coś słodkiego na śniadanie. W kuchni znalazłam tylko nie najświeższy kawałek chleba i jabłko, więc zrobiłam puding chlebowy!
 Bardzo prosty, bardzo smaczny, można go podawać na śniadanie, lunch lub deser.

Składniki:

4 porcje
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 6 szklanej chleba pokrojonego w kostki (5/6/7 kromek chleba)
  • garść rodzynek
  • 1 jabłko (pokrojone na małe kawałki) - możesz użyć brzoskwini, bananów, malin czy innych ulubionych owoców ;)
  • 2 łyżki miodu
  • jogurt do serwowania

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180C.

W rondelku na średnim ogniu podgrzej, mleko i masło z przyprawami (cynamonem, gałką muszkatołową i  sólą). Zdejmij z ognia gdy masło się rozpuści, a mleko będzie gorące.

W dużej misce roztrzep jajka. Dodaj chleb, pokrojone jabłko i rodzynki. Dodaj mleko z przyprawami. Przełóż całość do natłuszczonej brytfanki (ja użyłam 20x20 cm).

Piecz około 40 minut (pudding powinien być złoto-brązowy).

Kiedy wyjmiesz pudding z piekarnika polej go z miodem.

Podawaj na gorąco z jogurtem.

Smacznego!