wtorek, 6 sierpnia 2013

Fast chicken with summer salsa and puree | Szybki kurczak z salsą z brzoskwini i mango





On those hot summer day you definitely don't want to spend hours in a kitchen next to steaming pots right? At the time like that you should get all the ingredients listed below and follow the recipe. It's simple, quick and delicious. Juicy chicken with summer pech-mango salsa and fluffy puree. What more do you need?

Ingredients:
(serves 2)

Chicken:
  • 2 tbsp olive oil
  • 2 chicken breasts
  • ¼ tsp white pepper
  • ¼ tsp black pepper
  • ¼ tsp paprika
  • pinch of salt
Summer Salsa:
  • 1 peach
  • 1 small mango (if you have a large mango add half)
  • 2 tbsp lemon juice
  • Pinch of salt
Quick puree:
  • 400g potatoes
  • 3 tbsp butter
  • ¼ cup milk (preferably full-fat)
  • ½ cup grated cheddar (optional)
  • Salt and pepper
Preparation:

Start from pealing a potato and slicing them into pieces with sides approximately 2x2 cm. Cook the potatoes in lightly salted water (since potatoes are finely chopped it shouldn't take long).

In the meantime, prepare the salsa. Cut the peaches and mango in small cubes, place in a bowl and gently mash the fruit slightly to get the juice. Add lemon juice and a pinch of salt, mix well and set aside.

Drain cooked potatoes and mash it. Add butter, milk and cheese plus some salt and pepper to taste and mix thoroughly. Cover the pot would to keep potatoes warm and set aside.

Cut each chicken breast in half (so that the resulting two thinner fillets to fry faster). Spread fillets on a board/plate and carefully cover with spices. Preheat the grill pan and pour some oil in it. When the fat is hot quickly fry the chicken (1,5 - 2 minutes on each side should be enouch).

Enjoy!


________________________________________________________________________
W upalne letnie dni na pewno nie chcesz spędzać godzin w kuchni wśród rozgrzanych garnków i patelni. W takiej sytuacji należy zaopatrzyć się w niżej wymienione składniki i postępować zgodnie z przepisem. To danie jest proste, szybkie i smaczne. Soczysty kurczak z letnią salsą i puszystym puree. Czego chcieć więcej?

Składniki:

2 porcje

Kurczak:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 piersi z kurczaka
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli
Salsa:
  • 1 brzoskwinia
  • 1 małe mango (jeżeli masz duże mango dodaj połowę)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Szczypta soli
Szybkie puree:
  • 400g ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • ¼ szklanki mleka (najlepiej pełnotłustego)
  • ½ szklanki startego cheddaru (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz
Przygotowanie:

Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w kostkę o boku około 2x2 cm. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie (ponieważ ziemniaki są drobno pokrojone powinno bo zająć chwilę).

W międzyczasie przygotuj salsę. Pokrój brzoskwinie i mango w niewielką kostkę, umieść w miseczce i delikatnie rozgnieć by owoce lekko puściły sok. Dodaj sok z cytryny oraz szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na bok.

Odcedź ugotowane ziemniaki i przeciśnij przez praskę/rozgnieć. Dodaj do nich masło, mleko i ser, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek by ziemniaki nie ostygły i odstaw.

Każdą z piersi kurczaka przekrój na pół (tak by powstały 2 cieńsze filety które szybciej się usmażą). Filety rozłóż na desce/talerzu i dokładnie obtocz w przyprawach. Rozgrzej patelnię grillową i wlej na nią oliwę. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje szybko usmaż na nim kurczaka (powinny wystarczyć po 1,5 – 2 minuty po każdej stronie).


Smacznego!