środa, 11 września 2013

Arroz con leche | Mleczny deser ryżowy




One more recipe directly from Spain! Traditional, simple and delicious dessert made of rice and milk. You can serve it hot or cold, it's full of zesty aroma with a hint of cinnamon. 

Great comfort food! 
Ingredients:
(for 8 servings)
  • 1,5 l whole milk 
  • 200 g white rice
  • zest of 1/2 lemon
  • zest of 1/2 orange
  • cinnamon stick
  • 130 g sugar
  • 40 g butter
Preparation:

Pour milk into the pot, add rice, zest of lemon and orange and drop one cinnemon stick into the mixture. Cook over medium heat for 45 minutes stirring every minute or two. After that time add butter and sugar and keep cooking for about 10 more minutes. When it's nice and creamy remove from heat and pour into medium-sized glasses or little bowls. 

You can eat it warm or put in a fridge overnight and have a delicious breakfast for the next day.

Enjoy!
________________________________________________________________________


Kolejny przepis prosto z Hiszpanii! Tym razem na pyszny i prosty hiszpański deser, czyli Arroz con leche, co znaczy nic innego jak ryż z mlekiem. Możecie go podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, ma cytrusowy aromat podkręcony nutą cynamonu. Polecamy!

Składniki:
(na 8 porcji)
  • 1,5 l pełnotłustego mleka
  • 200g ryżu białego
  • skórka z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • laska cynamonu
  • 130g cukru
  • 40g masła
Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka, dodaj ryż, skórkę z cytryny i pomarańczy i wrzuć jedną laskę cynamonu. Gotuj na średnim ogniu przez 45 minut, mieszając co minutę lub dwie. Po tym czasie dodaj masło i cukier ciągle gotując przez następne 10 minut. Kiedy deser będzie miał przyjemną, kremową konsystencję zdejmij garnek z ognia i wlej do średniej wielkości szklanek lub miseczek. 

Można go jeść na ciepło lub umieścić na noc w lodówce i cieszyć się pysznym śniadaniem następnego dnia.

Smacznego!