poniedziałek, 2 września 2013

Orange-anchois Pasta | Pomarańczowa Pasta Anchois


Before you say you are not an anchois fan we want to assure you that you don't have to pass on that recipe! Anyone who tried it could not tell that this is one of the ingredients but all of these people agreed that it was delicious. It's one of those unusual pasta recipies that is super easy to make.

Ingredients:
(for 2 servings)
  • 1 anchois can
  • 4 Tbs olive oil
  • zest from one orange
  • juice from one orange (if it's not juicy use whole orange)
  • 4 garlic cloves
  • handful of mint 
  • handful of Parmesan
  • tagliatelle for 2 (about 10 nests)
Preparation: 


Place small pan over a low heat. Add about 4Tbs of olive oil (just enough to cover the bottom of the pan). Once it's hot add anchois (remove extra liquid from the can). Fry for a short while, when anchois "dissolves" add minced garlic. Next add zest from one orange and juice from one half. Let it fry for a while longer, at the end add handful of chopped mint leaves. 

In the meantime prepare pasta according to directions on a package. 

When tagliatelle is ready drain it and put back to the pot. Pour the sauce over it and add Parmesan. 

Place on plates, if you want you can decorate it with extra Parmesan and mint. 

Enjoy!
_______________________________________________________________________

Zacznijmy od tego : NIE ODRZUCAJ TEGO PRZEPISU NAWET JEŚLI NIE JESTEŚ FANEM ANCHOIS ! Każdy, kto próbował tego dania nie był w stanie stwierdzić, że jest to jeden ze składników, ale wszystkie te osoby były zgodne że było pyszne. To jeden z tych niebanalnych przepisów na makaron, który jest też niezwykle prosty do wykonania.

Składniki:
(na 2 porcje)
  • 1 puszka anchois
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka z jednej pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy (jeśli nie jest soczysta wykorzystaj sok z całej)
  • 4 ząbki czosnku
  • garść mięty
  • garść parmezanu
  • tagliatelle dla 2 osób
Przygotowanie:


Umieść niewielką patelnię na małym ogniu. Dodaj około 4 łyżki oliwy z oliwek (tyle aby pokryć dno patelni). Gdy patelnia jest już rozgrzana, dodaj anchois (pamiętaj o usunięciu nadmiaru dodatkowego płynu z puszki). Smaż przez chwilę, kiedy anchois zacznie się "rozpuszczać" dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj skórkę z jednej pomarańczy i sok z połowy. Smaż jeszcze przez chwilę, na koniec dodaj garść posiekanych listków mięty.

W międzyczasie przygotuj makaron - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kiedy tagliatelle jest gotowa odcedź go i umieścić z powrotem w garnku. Zalej sosem i dodaj dużą garść parmezanu.

Przełóż makaron na talerze, jeśli chcesz możesz dodatkowo ozdobić go z odrobiną parmezanu i miętą.

Smacznego!